CBSE Class 12 History Term-1 2021-22: 150 Most Important MCQ Questions With Answers

CBSE Class 12 History Term-1 2021-22: 150 Most Important MCQ Questions With Answers

As we know that CBSE Class 12th History Term-1 exam is scheduled to be held on 20 December 2021. From now only a few days has left for the History term-1 examination 2021-22. That is why here we are providing the full resources for CBSE Class 12  History Term-1 Exam 2021-22. These are absolutely free of cost and can be very helpful for the candidates preparing for the Term- exam 2021-22.

Given below are the the 153 most important MCQs, which may be ask in board examination 2021-22 in History subject:

1. What is the meaning of ‘Three baskets’?
(a) Tirthankara
(b) Triratna
(c) Tipitaka
(d) Trishula

Answer: (c) Tipitaka

2. How many sessions of the constituent Assembly were held?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Answer: (d) 11

3. Mahatma Gandhi wanted to make _ language as the national language.
(a) Hindustani
(b) Hindi
(c) Tamil
(d) Urdu

Answer: (a) Hindustani

4. When was the Vijayanagara kingdom established?
(a) 1336
(b) 1340
(c) 1346
(d) 1350

Answer: (a) 1336

5. Who established the Vijayanagara Kingdom?
(a) Hasan Gangu
(b) Prantak I
(c) Harihara and Bukka
(d) Krishadeva Raya

Answer: (c) Harihara and Bukka

6. The Battle of Talikota between Vijayanagara and the Deccan sultans took place in which year?
(a) 1550
(b) 1565
(c) 1570
(d) 1575

Answer: (b) 1565

7. Which of the following was not one of the barriers as discussed by Al-Biruni?
(a) Language
(b) Slavery in the eastern societies
(c) Difference in religious beliefs and practices
(d) Self-absorption and the resulting ignorance of the local population

Answer: (b) Slavery in the eastern societies

8. Which of the following was one of the occupations of Kshatriyas?
(a) Perform sacrifices and give gifts
(b) To teach Vedas
(c) Trade
(d) Agriculture

Answer: (a) Perform sacrifices and give gifts

9. How many verses are there in Mahabharata?
(a) 20 thousand
(b) 50 thousand
(c) One Lakh
(d) More than one lakh

Answer: (d) More than one lakh

10. Sangam is the literature of this language:
(a) Tamil
(b) Malsyam
(c) Sanskrit
(d) Marathi

Answer: (a) Tamil

11. What were the guilds of the merchants and craftsmen called?
(a) Shrenis
(b) Ur
(c) Adimai
(d) Uzhavar

Answer: (a) Shrenis

12. Who appointed Dhamma Mahamatras?
(a) Bimbisara
(b) Samudraupta
(e) Ashoka
(d) Pandya

Answer: (e) Ashoka

13. Who founded the Mauryan Empire?
(a) Ashoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Bindusara
(d) Ajatashatru

Answer: (b) Chandragupta Maurya

14. Who won the battle of Mahabharata?
(a) Pandavas
(b) Kauravas
(c) Mauryans
(d) Salvahanas

Answer: (a) Pandavas

15. Which of these is the most important dharmashastra?
(a) Manusmriti
(b) Mahabharata
(c) Rigveda
(d) None of these

Answer: (a) Manusmriti

16. Which traveller called the ‘Mahanavami Dibba’ as the ‘House of Victory’?
(a) Duarte Barbosa
(b) Fernao Nuniz
(c) Domingo Paes
(d) Abdur Razzaq

Answer: (c) Domingo Paes

17. Ibn Battuta remained in India for __
years.
(a) 12
(b) 14
(e) 16
(d) 18

Answer: (a) 12

18. What are big rocks kept on the burial in central and south India called?
(a) Northern Black Polished Ware
(b) Pillars
(c) Boulders
(d) Megaliths

Answer: (d) Megaliths

19. Who was Dhamma Mahamatta?
(a) Special revenue officers appointed by Ashoka for tax collection
(b) Special officers appointed by Ashoka for maintaining law and order in the kingdom
(c) Special officers appointed by Ashoka to spread the message of dhamma
(d) Special officer appointed by Ashoka to stop the spread of dhamma

Answer: (c) Special officers appointed by Ashoka to spread the message of dhamma

20. Which of these was the cause of the decline of Harappan civilisation?
(a) Climatic Change
(b) Floods
(c) Deforestation
(d) All of these

Answer: (d) All of these

21. Which of these was not worshipped by the Harappan?
(a) Nature
(b) Goddess
(c) Indra
(d) Pashupatinath

Answer: (c) Indra

22. Harappa is located on the banks of which river?
(a) Indus
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Jhelum

Answer: (c) Ravi

23. Who wrote Kitab-ul-Hind?
(a) Ibn Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Marco Polo

Answer: (b) Al-Biruni

24. Which Portuguese writer provided a detailed account of trade and society in South India?
(a) Jean-Baptiste Tavernier
(b) Duarte Barbosa
(c) Francois Bernier
(d) Ibn Battuta

Answer: (b) Duarte Barbosa

25. According to Shastras, only __ could rule the country.
(a) Brahmins
(b) Kshatriyas
(e) Vaishyas
(d) Shudras

Answer: (b) Kshatriyas

26. Which of these is the feature of Harappan Civilisation?
(a) Urban planning
(b) Drainage system
(c) Citadel and Lower town
(d) All of these

Answer: (d) All of these

27. Congress Ministries resigned in _
(a) Oct. 1937
(b) Sept. 1938
(c) Sept 1940
(d) Oct. 1939

Answer: (d) Oct. 1939

28. __ was the congress President at its Lahore Session.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Subhash Chandra Bose

Answer: (b) Jawahar Lal Nehru

29. When did Mahatma Gandhi make his major public appearance?
(a) 1915
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1918

Answer: (b) 1916

30. From where did Harappans get gold?
(a) South India
(b) Central India
(c) Himalayan Region
(d) Chotta Nagpur region

Answer: (a) South India

31. Which of these sites of Harappan Civilisation belong to Haryana?
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Banawali
(d) Shortugai

Answer: (c) Banawali

32. What are the subjects on which travellers compiled their accounts?
(a) Affairs of the court
(b) Religious issues
(c) Architecture
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

33. Who gave us the most important description of Vijayanagara in the 15th century?
(a) Ibn Battuta
(b) Abdur Razzaq
(c) Francois Bernier
(d) Marco Polo

Answer: (b) Abdur Razzaq

34. Which of the following travellers came to India during the 17th century?
(a) Marco Polo
(b) Antonio Monserrate
(c) Ibn Battuta
(d) Francois Bernier

Answer: (d) Francois Bernier

35. Which of these was the most powerful Mahajanapada from the 6th to 4th century BCE?
(a) Kuru
(b) Magadha
(c) PanehaLa
(d) Ciandhara

Answer: (b) Magadha

36. Who issued the first coins bearing the names of rulers?
(a) Mauryas
(b) Guptas
(c) Indo-Greeks
(d) Satavahanas

Answer: (c) Indo-Greeks

37. Harishena was the court poet of __
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta II
(c) Ashoka
(d) Chandragupta Maurya

Answer: (a) Samudragupta

38. Who deciphered Brahmi and Kharoshtl scripts?
(a) James Princep
(b) Cunningham
(c) Wheeler
(d) John Marshall

Answer: (a) James Princep

39. Who is the author of Rihla?
(a) Mahmud Wali Balkhi
(b) Duarte Barbosa
(c) Ibn Battuta
(d) Al-Biruni

Answer: (c) Ibn Battuta

40. Who translated several Sanskrit works including Patanjali’s work on grammar into Arabic?
(a) Mahmud Wali Balkhi
(b) Al-Biruni
(c) Marco Polo
(d) lbn Battuta

Answer: (b) Al-Biruni

41. Where did Al-Biruni develop an interest in India?
(a) Ghazni
(b) Punjab
(c) China
(d) Syria

Answer: (a) Ghazni

42. Indicate which of the following statements is NOT correct.
(a) Al-Beruni came to India in the eleventh century from Uzbekistan.
(b) Ibn Batuta came to India in the fourteenth century from Morocco.
(c) Abdur Razzaq came to India in the fifteenth century from Herat.
(d) Francois Bernier came to India in the seventeenth century from Portugal.

Answer: (d) Francois Bernier came to India in the seventeenth century from Portugal.

43. Which of the following cities, according to Ibn-Battuta, was the largest?
(a) Surat
(b) Delhi
(c) Daulatabad
(d) Agra

Answer: (b) Delhi

44. Ashoka is mentioned by which titles in his inscriptions?
(a) Ashoka, Piyadassi
(b) Masattuvan, Ashoka
(c) Devanampiya, Piyadassi
(d) Devaputra, Piyadassi

Answer: (c) Devanampiya, Piyadassi

45. Which of these cities was not the capital of the Mughal Court?
(a) Delhi
(b) Agra
(c) Lahore
(d) Calcutta

Answer: (d) Calcutta

46. Who was requested by Akbar to write the history of earlier times under Babar and Humayun?
(а) Gulbadan Begum
(b) Abul Fazl
(c) Abdus Samad Lahori
(d) None of these

Answer: (а) Gulbadan Begum

47. It was a scriptorium where the emperor’s collection of manuscripts was preserved:
(a) Library
(b) Kitabkhana
(c) Karkhana
(d) Fort

Answer: (b) Kitabkhana

48. Who is the writer of the song ‘Sare Jahan Se Achha Hindustan Hamara’?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sarojini Naidu
(d) Mohammad Iqbal

Answer: (d) Mohammad Iqbal

49. Name the languages in which the Ashokan inscriptions were written.
(a) Pali, Prakrit, and Greek
(b) Pali, Sanskrit, and Aramaic
(c) Prakrit, Aramaic, and Greek
(d) Pali, Sanskrit, and Greek

Answer: (c) Prakrit, Aramaic, and Greek

50. Which of the following items has not been found in the Harappan graves?
(a) Pottery and ornaments
(b) Iron hand axe
(c) Jewellery
(d) Copper mirrors

Answer: (b) Iron hand axe

51. What was the main feature of the Harappa Civilisation?
(a) Town planning
(b) Art and architecture
(c) Administration
(d) Agriculture

Answer: (a) Town planning

52. Another name of Vijayanagara city was
(a) Fatehpur Sikri
(b) Hampi
(c) Hastinapur
(d) Nagalparam

Answer: (b) Hampi

53. Which of these was the source of copper for Harappans?
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Answer: (b) Rajasthan

54. The ‘Great Bath’ was found in which town of the Indus Valley Civilisation?
(a) Mohenjodaro
(b) Harappa
(c) Lothal
(d) Rangpur

Answer: (a) Mohenjodaro

55. Krishnadeva Raya belonged to which dynasty?
(a) Sangam
(b) Tuluva
(c) Saluvas
(d) Aravidu

Answer: (b) Tuluva

56. On which of the following occasions was the ceremony performed at Mahanavami Dibba?
(a) Worship of the state horse
(b) Marriage of the king
(c) Victory over the enemy
(d) All of the above

Answer: (a) Worship of the state horse

57. Which town in Indus Valley Civilisation had no Citadel?
(a) Mohenjodaro
(b) Harappa
(c) Chanhudaro
(d) Lothal

Answer: (c) Chanhudaro

58. Which of the following statements is incorrect regarding the Partition of India?
(a) People were rendered homeless.
(b) People lost all of their immovable and movable assets.
(c) Boundary dispute was the main issue of this Partition.
(d) Women were mistreated.

Answer: (c) Boundary dispute was the main issue of this Partition.

59. Who made Persian as the Court language of the Mughal Court?
(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Babur
(d) Shahjehan

Answer: (a) Akbar

60. Asiatic Society of Bengal was established in
(a) 1762
(b) 1784
(c) 1786
(d) 1802

Answer: (b) 1784

61. Who wrote the book, “Travels In The Mughal Empire”?
(a) Francois Bernier
(b) John Marshall
(c) Callin McKenzie
(d) James Princep

Answer: (a) Francois Bernier

62. Which among the following was the book written by Al-Biruni?
(a) Rihla
(b) Kitab-ul-Hind
(c) Discovery of India
(d) Arthashastra

Answer: (b) Kitab-ul-Hind

63. According to which Buddhist text Asoka distributed portions of the Buddha’s relics to every important town and ordered the construction of stupas over them?
(a) Ashokavadana
(b) Mahaparinibbana Sutta
(c) Sutta Pitaka
(d) Vessantara Jataka

Answer: (a) Ashokavadana

64. The Sangha was an association of whom?
(a) Bhikkus
(b) merchants
(c) traders
(d) dancers

Answer: (a) Bhikkus

65. Why is the sixth century BCE often considered a major turning point in Indian history?
(a) Emergence of states, cities, and towns; Use of iron
(b) Emergence of states, cities, and towns; Dominance of Hinduism
(c) Dominance of Hinduism; Use of iron
(d) Emergence of Buddhism and Jainism, Extensive use of Copper

Answer: (a) Emergence of states, cities, and towns; Use of iron

66. The first dynasty that ruled over Vijayanagara Empire was
(a) Suluva dynasty
(b) Sangarna dynasty
(c) Tuluva dynasty
(d) Aravidu dynasty

Answer: (b) Sangarna dynasty

67. Local Goddess of Vijayanagara was
(a) Parvati
(b) Durga
(c) Pampadevi
(d) Laxmi

Answer: (c) Pampadevi

68. Which of these rulers followed endogamy?
(a) Satvahanas
(b) Pandavas
(e) Mauryas
(d) None of these

Answer: (a) Satvahanas

69. The original story of Mahabharata was composed by
(a) Brahmanas
(b) Kshatriyas
(c) Sutas
(d) None of these

Answer: (c) Sutas

70. What was the object of the team of V.S. Sukthankar?
(a) Prepare critical edition of Mahabharata
(b) Translate Mahabharata in the English language
(c) Prepare critical edition of Manusmriti
(d) Translate Manusmriti in Tamil

Answer: (a) Prepare critical edition of Mahabharata

71. Which of these was the wife of Pandavas?
(a) Pradevi Gupta
(b) Gautami
(c) Draupadi
(d) Nithya

Answer: (c) Draupadi

72. In which year was the First Round Table Conference held?
(a) 1928
(b) 1929
(c) 1930
(b) 1931

Answer: (c) 1930

73. Which of the following was the first mass movement against the British in India?
(a) Quit India Movement
(b) Khilafat Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Swadeshi Movement

Answer: (d) Swadeshi Movement

74. Who was the chairman of the Drafting Committee?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Sardar Patel
(c) Nehru
(d) Dr. Rajandra Prasad

Answer: (a) B.R. Ambedkar

75. Which of the following leaders introduced the ‘Objective Resolution’?
(a) DrBRAmbedkar
(b) Vallabh Bhai Patel
(c) Dr Rajendra Prasad
(d) Jawaharlal Nehru

Answer: (d) Jawaharlal Nehru

76. Gateway of India was made to welcome _
(a) Jamshed Ji Tata
(b) Premchand Raichand
(c) George V and his wife
(d) Lord Dalhousie

Answer: (c) George V and his wife

77. Which of the following is not a correct option:
(а) Calcutta was established by the British.
(b) The port of Surat declined in the 16th century.
(c) There were three Presidency cities.
(d) The British introduced many new architectural designs in India.

Answer: (b) The port of Surat declined in the 16th century.

78. For the development of which of the following cities, Lottery Committee was made is collect funds?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Madras
(d) Delhi

Answer: (b) Calcutta

79. Duryodhana and his brothers were known as
(a) Kauravas
(b) Pandavas
(c) Malechhes
(d) Nishada

Answer: (a) Kauravas

80. Which of the following statements is correct about the classification of people in terms of ‘gotra’ under Brahmanical practice around 1000 BCE onwards?
(a) After marriage women were expected to give up their father’s gotra.
(b) They were supposed to adopt the gotra of their husband.
(c) Another important rule was that members of the same gotra could not marry.
(d) All of these.

Answer: (d) All of these.

81. What is James Prinsep’s contribution in the development of the Indian epigraphy?
(a) He deciphered the Brahmi script used in most of the Ashokan inscriptions.
(b) He deciphered the Kharoshthi script used in most of the Ashokan inscriptions.
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of these

Answer: (a) He deciphered the Brahmi script used in most of the Ashokan inscriptions.

82. Ventures of which of the following traders were risky but highly profitable?
(a) Peddlers
(b) Seafarers
(c) Merchants with caravans of bullock carts and pack-animals
(d) All of the above

Answer: (b) Seafarers

83. Who composed the Prayag Prashasti in praise of Samudragupta?
(a) Prabhavati Gupta
(b) Harisena
(c) Kautilya
(d) Banabhatta

Answer: (b) Harisena

84. The earliest inscriptions were written on which material?
(a) Paper
(b) Metal
(c) Stones
(d) Wood

Answer: (c) Stones

85. What is a Bell of arms?
(a) Storeroom of weapons
(b) Storeroom of clothes
(c) Storeroom of grains
(d) Storeroom of bells

Answer: (a) Storeroom of weapons

86. Where did the Mutiny begin?
(a) Delhi
(b) Jhansi
(c) Lucknow
(d) Meerut

Answer: (d) Meerut

87. In which of the following year, elections to the provincial legislatures were held for the first time?
(a) 1906
(b) 1918
(c) 1937
(d) 1947

Answer: (c) 1937

88. Who gave the ‘Two-Nation’ theory?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Shaukat Ali
(d) Sardar Vallabh Bhai Patel

Answer: (b) Mohammad Ali Jinnah

89. When was the Lucknow Pact signed?
(a) 1915
(b) 1916
(c) 1919
(d) 1921

Answer: (b) 1916

90. Non-Muslim had to pay a religious tax called __
(a) Zakat
(b) Shukrana
(c) Zajiya
(d) None of these

Answer: (c) Zajiya

91. Which of these was a part of Chishti worship?
(a) Dance
(b) Music
(c) Qawali
(d) All of these

Answer: (d) All of these

92. Where did Buddha attain enlightenment?
(a) Lumbini
(b) Sarnath
(c) Gwalior
(d) Bodh Gaya

Answer: (d) Bodh Gaya

93. Who founded Delhi as a city full of exciting opportunities?
(a) Ibn-Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Karl Marx

Answer: (a) Ibn-Battuta

94. What was the name of the gana to which Buddha belonged?
(a) Licchavi
(b) Sakya
(c) Koliyas
(d) Kamboj

Answer: (b) Sakya

95. Vishnu Bhakta saints were known as _
(a) Nayanar
(b) Virshaiv
(c) Alvar
(d) Zimmi

Answer: (a) Nayanar

96. __ was the guru of
(a) Saint Kabir
(b) Saint Ravidas
(c) Saint Farid
(d) Ramananda

Answer: (b) Saint Ravidas

97. Which of the following statements regarding Sant Kabir is incorrect?
(a) Kabir used terms drawn from Vedantic traditions.
(b) Kabir described the Ultimate reality as Allah, Khuda, Hazrat and Pir.
(c) Many of his compositions are found in Adi Granth Sahib.
(d) Verses attributed to Kabir mention the name of his teacher, Ramanand.

Answer: (d) Verses attributed to Kabir mention the name of his teacher, Ramanand.

98. Alwar saints worshipped __
(a) Vishnu
(b) Laxmi
(c) Indra
(d) Shiva

Answer: (d) Shiva

99. Which Persian ambassador visited the Vijayanagara Empire?
(a) Domingo Paes
(b) Nicolo de Conti
(c) Abdur Razzaq
(d) Duarte Barbosa

Answer: (c) Abdur Razzaq

100. Who was the President of the Constituent Assembly?
(a) Jawahar Lai Nehru
(b) B.R. Ambedkar
(c) Dr. Rajender Prasad
(d) Sardar Patel

Answer: (c) Dr Rajender Prasad

 101. What was the main feature of the Harappa Civilisation?

(a) Town planning
(b) Art and architecture
(c) Administration
(d) Agriculture

101. What was the main feature of the Harappa Civilisation?

(a) Town planning
(b) Art and architecture
(c) Administration
(d) Agriculture

Answer  (a) Town planning

102. Which of these was the source of copper for Harappans?

(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Answer (b) Rajasthan

103. The Director General of the ASI who brought a military precision to the practice of archaeology was

(a) Cunningham
(b) Hargreaves
(c) James Burgess
(d) R.E.M. Wheeler

Answer (d) R.E.M. Wheeler

104. Which among the following is a very soft stone ?

(a) Steatite
(b) Jasper
(c) Carnelian
(d) None of the above

Answer (a) Steatite

105. Which of the following is not one of the features of Harappan writing?

(a) The Harappan script was pictographic and not alphabetical.
(b) It has been deciphered by James Prinsep.
(c) It had too many signs, somewhere between 375 and 400.
(d) The script was written from right to left.

Answer (b) It has been deciphered by James Prinsep.

106. Which of these was not worshipped by the Harappan?

(a) Nature
(b) Goddess
(c) Indra
(d) Pashupatinath

Answer (c) Indra

107. Find out which one of the following is not correctly matched:

(a) Amara-Nayaka System – Vijayanagara Empire
(b) Harihara and Bukka – Founded Vijayanagara
(e) Mahanavami Dibba – King’s palace
(d) Hazara Rama Temple – New Delhi

Answer (d) Hazara Rama Temple – New Delhi

108.  Which Persian ambassador visited the Vijayanagara Empire?

(a) Domingo Paes
(b) Nicolo de Conti
(c) Abdur Razzaq
(d) Duarte Barbosa

Answer (c) Abdur Razzaq

109. The Battle of Talikota between Vijayanagara and the Deccan sultans took place in which year?

(a) 1550
(b) 1565
(c) 1570
(d) 1575

Answer (b) 1565

110. Which traveller called the ‘Mahanavami Dibba’ as the ‘House of Victory’?

(a) Duarte Barbosa
(b) Fernao Nuniz
(c) Domingo Paes
(d) Abdur Razzaq

Answer (c) Domingo Paes

111. On which of the following occasions was the ceremony performed at Mahanavami Dibba?

(a) Worship of the state horse
(b) Marriage of the king
(c) Victory over the enemy
(d) All of the above

Answer (a) Worship of the state horse

112. Another name of Vijayanagara city was

(a) Fatehpur Sikri
(b) Hampi
(c) Hastinapur
(d) Nagalparam

Answer (b) Hampi

113. When was the Vijayanagara kingdom established?

(a) 1336
(b) 1340
(c) 1346
(d) 1350

Answer (a) 1336

114. Who established the Vijayanagara Kingdom?

(a) Hasan Gangu
(b) Prantak I
(c) Harihara and Bukka
(d) Krishadeva Raya

Answer (c) Harihara and Bukka

115. The first dynasty that ruled over Vijayanagara Empire was

(a) Suluva dynasty
(b) Sangarna dynasty
(c) Tuluva dynasty
(d) Aravidu dynasty

Answer (b) Sangarna dynasty

116. Krishnadeva Raya belonged to which dynasty?

(a) Sangam
(b) Tuluva
(c) Saluvas
(d) Aravidu

Answer (b) Tuluva

117. Which ruler composed the work Amuktamalyada?

(a) Krishnadeva Raya
(b) Sultan of Bijapur
(c) Rama Raya
(d) Harihara

Answer  (a) Krishnadeva Raya

118. Harihara and Bukka belonged to which dynasty?

(a) Tuluva
(b) Saluvas
(c) Aravidu
(d) Sangam

Answer  (d) Sangam

119. Which of the following statements is correct regarding Mahanavami Dibba?

(a) It was a high platform with slots for wooden pillars at a dose and regular intervals.
(b) It was a massive platform located on one of the highest points in the city.
(c) It was a place where the king met his advisers.
(d) All of the above

Answer  (b) It was a massive platform located on one of the highest points in the city.

120. Which of these rivers was the major source of water for Vijayanagara

(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Tungabhadra
(d) Mahanadi

Answer  (c) Tungabhadra

121. When was Hampi declared as of the place of national importance?

(a) 1976
(b) 1980
(c) 1982
(d) 1986

Answer  (a) 1976

122.The battle of Talikot.a was fought between organisation of Deccan sultans and __

(a) Krishna Eleva Raya
(b) Rueca Raya
(c) Sadashiva Raya
(d Rama Raya

Answer  (c) Sadashiva Raya

123. Choose the correct option: Which of the following dynasties ruled Vijayanagara?

(a) Sangam dynasty
(b) Saluva dynasty
(c) Tuluva dynasty
(d) All of these

Answer (d) All of these

124. Find out which one of the following is not correctly matched:

(a) Amara-Nayaka System – Vijayanagara Empire
(b) Harihara and Bukka – Founded Vijayanagara
(e) Mahanavami Dibba – King’s palace
(d) Hazara Rama Temple – New Delhi

Answer (d) Hazara Rama Temple – New Delhi

125. Who wrote Kitab-ul-Hind?

(a) Ibn Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Marco Polo

Answer  (b) Al-Biruni

126. What are the subjects on which travellers compiled their accounts?

(a) Affairs of the court
(b) Religious issues
(c) Architecture
(d) All of the above

Answer (d) All of the above

127. Who gave us the most important description of Vijayanagara in the 15th century?

(a) Ibn Battuta
(b) Abdur Razzaq
(c) Francois Bernier
(d) Marco Polo

Answer (b) Abdur Razzaq

128.  Which of the following travellers came to India during the 17th century?

(a) Marco Polo
(b) Antonio Monserrate
(c) Ibn Battuta
(d) Francois Bernier

Answer (d) Francois Bernier

129. Who is the author of Rihla?

(a) Mahmud Wali Balkhi
(b) Duarte Barbosa
(c) Ibn Battuta
(d) Al-Biruni

Answer (c) Ibn Battuta

130. Who translated several Sanskrit works including Patanjali’s work on grammar into Arabic?

(a) Mahmud Wali Balkhi
(b) Al-Biruni
(c) Marco Polo
(d) lbn Battuta

Answer (b) Al-Biruni

131. Where did Al-Biruni develop an interest in India?

(a) Ghazni
(b) Punjab
(c) China
(d) Syria

Answer (a) Ghazni

132. Find out from the following pairs which one is correctly matched:

(a) Rihla : Francois Bernier
(b) Travels in the Mughal Empire : Ibn Batuta
(c) Kitab-ul-Hind : Al-Biruni

Answer (c) Kitab-ul-Hind : Al-Biruni

133. Indicate which of the following statements is NOT correct.

(a) Al-Beruni came to India in the eleventh century from Uzbekistan.
(b) Ibn Batuta came to India in the fourteenth century from Morocco.
(c) Abdur Razzaq came to India in the fifteenth century from Herat.
(d) Francois Bernier came to India in the seventeenth century from Portugal.

Answer (d) Francois Bernier came to India in the seventeenth century from Portugal.

134. Ibn Battuta remained in India for __ years.

(a) 12
(b) 14
(e) 16
(d) 18

Answer (a) 12

135. Which of the following cities, according to Ibn-Battut a, was the largest?

(a) Surat
(b) Delhi
(c) Daulatabad
(d) Agra

Answer (b) Delhi

136. Who wrote the book, “Travells In The Mughal Empire”?

(a) Francois Bernier
(b) John Marshall
(c) Callin Mcenzie
(d) James Princep

Answer (a) Francois Bernier

137. Which among the following was the book written by Al-Biruni?

(a) Rihla
(b) Kitab-ul-Hind
(c) Discovery of India
(d) Arthashastra

Answer (b) Kitab-ul-Hind

138. Choose the correct option: Who founded Delhi as a city full of exciting opportunities?

(a) Ibn-Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Karl Marx

Answer (a) Ibn-Battuta

139. Which Portuguese writer provided a detailed account of trade and society in South India?

(a) Jean-Baptiste Tavernier
(b) Duarte Barbosa
(c) Francois Bernier
(d) Ibn Battuta

Answer (b) Duarte Barbosa

140. Which of the following was not one of the barriers as discussed by Al-Biruni?

(a) Language
(b) Slavery in the eastern societies
(c) Difference in religious beliefs and practices
(d) Self-absorption and the resulting ignorance of the local population

Answer  (b) Slavery in the eastern societies

141. Which of the following statements is incorrect?

(a) According to Ibn Battuta, the nut of the coconut tree looked similar to a man’s head.
(b) According to Bernier, the Indian peasantry was exploited by the landlords.
(c) Abdur Razzaq is perhaps the only historian who provided a detailed account of the working of the imperial karkhanas or workshops.
(d) Ibn Battuta gave a detailed account of slavery in India.

Answer(c) Abdur Razzaq is perhaps the only historian who provided a detailed account of the working of the imperial karkhanas or workshops.

142. Which of these French travellers came to during 17th century?

(a) Al-Biruni
(b) Ibn-Battuta
(c) Abul Fail
(d) Francois Bernier

Answer (d) Francois Bernier

143. Consider the following statements.

1. Montesquieu used Bernier’s accounts to develop his idea of oriental despotism.

2. Bernier gave a detailed report on rural society.

3. According to Bernier, crown ownership of land was good for peasants.

4. Bernier considered Indian King was the king of beggars. Which of the given statement is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 1, 2, 4
(d) 2, 3, 4

Answer (c) 1, 2, 4.

144. Choose the correct option:

(a) Ibn-Battuta travelled extensively in China.
(b) Al-Biruni found the Indian cities quite populated.
(c) Al-Biruni was greatly influenced by the Indian postal system.
(d) According to Ibn-Battuta. crown ownership of land was quite disasterous for farmers.

Answer (d) According to Ibn-Battuta. crown ownership of land was quite disasterous for farmers.

145. Who among the following belonged to Morocco?
(a) Ibn Battuta
(b) Al-Biruni
(c) Francois Bernier
(d) Abdul Samarandi

Answer (a) Ibn Battuta

146. Who Wrote ‘Kitab-ul-Hind’?
(a) Callin Mcenzie
(b) Al-Biruni
(c) Abdul Samad Lahori
(d) lbn-Battuta

Answer (b) Al-Biruni

147. Islamic Law is known as ________
(a) Shariya
(b) Samr
(c) Ulema
(d) All of these

Answer (a) Shariya

148. In which type of marriage does a woman have several husbands?

(a) Endogamy
(b) Exogamy
(c) Polygyny
(d) Polyandry

Answer(d) Polyandry

149. Shakas who came from Central Asia were regarded by the Brahmanas as

(a) Dasas
(b) Untouchables
(c) Mlechchhas
(d) Aryans

Answer (c) Mlechchhas

150. Which of the following statements is correct about the classification of people in terms of ‘gotra’ under Brahmanical practice around 1000 BCE onwards?

(a) After marriage women were expected to give up their father’s gotra.
(b) They were supposed to adopt the gotra of their husband.
(c) Another important rule was that members of the same gotra could not marry.
(d) All of these.

Answer(d) All of these.

151. The original story of Mahabharata was composed by

(a) Brahmanas
(b) Kshatriyas
(c) Sutas
(d) None of these

Answer(c) Sutas

152. What was the object of the team of V.S. Sukthankar?

(a) Prepare critical edition of Mahabharata
(b) Translate Mahabharata in the English language
(c) Prepare critical edition of Manusmriti
(d) Translate Manusmriti in Tamil

Answer (a) Prepare critical edition of Mahabharata

153. How many verses are there in Mahabharata?

(a) 20 thousand
(b) 50 thousand
(c) One Lakh
(d) More than one lakh

Answer(d) More than one lakh

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.