CBSE Class 10 English Poems Most Important Que

CBSEClass10EnglishTerm 2

CBSE Class 10 English Poems Term 2 Exam 2022 | Important Questions for Quick Revision and Good Score

CBSE Class 10 English Term-2
CBSE Class 10 English

In this Post We have provided a set of important questions only for all those CBSE class 10 English poems that will be assessed in the Term 2 Board Exam 2022.Poetry is an important section of English literature for class 10.

A significant number of questions from poetry chapters are asked in the coming board for class 10 English exam. All of You will get questions of 2 and 3 marks for quick revision notes. All questions are provided with answers for good preparation.

CBSE Class 10th English Term-2 Study Materials

For more study materials visit on Maths and Physics With Pandey Sir

More Study Materials Click Here

CBSE Class 10 English – First Flight Poem Names Questions With Answer

CBSE Class 10 English – Poem 1

POEMAmanda

Que 1. How old do you think Amanda is? How do you know this?

Answer: Amanda’s age could be between 10-12 years old. We can guess this because of the reference to mermaid or Rapunzel. These stories are read by children of age group of 10-12 years. Amanda’s mother also makes a reference to acne, which appears during adolescence.

Que 2. Why is Amanda getting scolded for having chocolate?

Answer: Amanda is getting scolded for having chocolates as previously it had caused her acne.

Que 3. What can you depict of Amanda’s nature?

Answer: Amanda is a moody girl. She is nagged most of the time. She often escapes from reality and goes into an imaginary world.

Que 4. Why does Amanda want to be Rapunzel?

Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel.

Que 5. What could Amanda do if she were a mermaid?

Answer: The little girl Amanda wants to be a mermaid and the only resident of the beautiful green sea. She thinks that her life will be very relaxing in the sea and she will be taken away with the currents of water.

Que 6. Who do you think is speaking to her?

Answer: One of her parents is speaking to her. Most probably it is her mother. In a traditional household mother is held responsible for the conduct of child.

Que 7. What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

Answer: A girl like Amanda yearns for freedom and space for herself. She likes to be let alone and does not like to be questioned or nagged at.

Que 8. Is Amanda a student? How do you know?

Answer: Yes, Amanda is a student because she is asked to complete her homework.

Que 9. What does the line “never let down my bright hair” tell us about Amanda?

Ans: It tells us that Amanda does not want anybody to come up and spoil the silence or disturb her in any way.

Que 10. The reader sympathises with the speaker in the poem. Support this opinion with a reason.

Answer: The speaker, probably her mother, is worried about her posture, skin, and school homework. But, Amanda gives her a deaf ear which makes the reader sympathizes with the speaker.

CBSE Class 10 English Poem 2

POEM – Animals

Que 1. What does the poet wish to do at the beginning of the poem?

Answer: The poet wishes that he could transform and become one with animals.

Que 2. What do humans do to other human beings who lived thousands of years ago?

Answer: Human beings hold their ancestors in great respect.

Que 3. What conclusion does the poet come to at the end of the poem?

Answer: The poet says that as a human being he must have lost his natural virtues sometime in the past. Presently those virtues are possessed only by the animals.

Que 4. “I think I could turn and live with animals…” What is the poet turning from?

Answer: The poet is turning away from living with other humans as he finds them complicated and false. He would rather live with animals that are self-contained and non-complainin

Que 5. Do humans kneel to other humans who lived thousands of years ago? Give reason for your answer.

Answer: Yes, humans kneel to other humans who lived thousands of years ago. They worship their ancestors and pray by kneeling in front of their portraits. They hold religious sermons and ceremonies in their memory.

Que 6. Why does the poet like animals?

Answer: The poet likes animals for their self-contained and quiet nature. The fact that animals are not like human beings and are satisfied with their lives appeals to the poet a lot.

Que 7. Explain the satisfaction that animals have and humans don’t.

Answer: Animals do not have the desire to possess worldly things. On the other hand, the more humans own, the more their desire to own grows, leaving them dissatisfied forever. The absence of this greed in animals keeps them satisfied and its presence keeps humans dissatisfied.

Que 8. Why do animals not weep for their sins?

Answer: Animals do not weep for their sins because they do not need to do so. They are innocent creatures that commit no sins. It is the humans who commit sins and later weep for it too.

Que 9. What makes the poet sick?

Answer: The fact, that humans commit all kinds of sins and still discuss their duty to God, makes the poet sick. This shows the hypocrisy of humans, who on one hand do wrong and on the other pray to God.

Que 10. Differentiate between humans and animals in terms of desire.

Answer: Animals are very different from humans as they have no desire to own things. They are happy without an unending greed while humans become maniacs in their greed for possessing valuables.

CBSE Class 10 English Poem 3

POEM – The Tale of Custard the Dragon

Que 1. How did each of Belinda’s pets react at the sight of the pirate?

Answer: At the sight of the pirate ,Belinda’s pets ran away and hid , for they were scared of the pirate.

Que 2. How is the “ The Tale of Custard the Dragon” a ballad ?

Answer: A ballad is a poem that tells a story. This poem has qualities of adventure and bravery. And the poet is showing these qualities in a humorous way.

Que 3. Why did Belinda cry for help? Who came to help ?

Answer: Since Belinda was scared of the pirate ,she cried for help. The Custard came to her help.

Que 4. Who all lived in the white house with Belinda ?

Answer: Ink – a black kitten, Blink- a grey mouse, Mustard – a yellow dog, Custard -a dragon and a red wagon.

Que 5. Why did everyone make fun of the dragon ?

Answer: Every one made fun of the dragon, because he always cried for a safe cage, but others boasted about their bravery.

Que 6. Where did Belinda live ? Which animals lived with Belinda ?

Answer: Belinda lived in a little white house. A black kitten , a grey mouse, a yellow dog and a pet dragon lived with Belinda.

Que 7. Belinda and other animals have been described as brave. But on seeing the pirate,they behaved in a cowardly way . How did they react ?

Answer: Belinda turned pale with fear. She cried for help. Mustard ran barking fearfully. I went to the bottom of the house. And the little mouse ran into his hole.

Que 8. How did they say their admiration for the dragon after the death of the pirate?

Answer: They became very happy. Belinda embraced him and mustard licked h Ink and Blink jumped with happiness. Thus they expressed their joy.

Que 9. Why did Custard cry for a nice safe cage? Why is the dragon called “cowardly dragon”?

Answer: The custard was coward. That is why he was called “cowardly dragon”. All other animals laughed at him. He did not like that. So he cried for a nice safe cage.

Que 10. “Belinda tickled him, she tickeld him unmerciful..”why?

Answer: Belinda tickled Custard to tease him for his cowardice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.